6 Şubat 2014 Perşembe

güzel şeyler

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Perşembe, Şubat 06, 2014

Arada güzel şeyler de oluyor...

İşaret dili ile ilgilenmeye başladığımdan beri işitme engelliler ile ilgili her şey ilgimi çekmeye başladı. İnternette rastladığım haberleri paylaşmak istiyorum:

1) INDRA, Castilla-La Mancha Üniversitesi ve Adecco Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü GANAS Projesi (İşaret Dili için Otomatik Animasyon Üretimi Projesi) kapsamında işitme engelliler için metinleri işaret diline dönüştüren bir çevirmen geliştiriyor. Proje ile işitme engellilerin sosyal yaşama dahil olması ve çevrelerindeki bilgilere erişebilmeleri hedefleniyor. Sonuç olarak metinler bir bilgisayar yardımı ile üç boyutlu karakterler kullanılarak işaret diline dönüştürülüyor. 

Proje teknoloji içerikli olduğu kadarıyla, toplamda üç farklı modülden oluşuyor. Gerçek çevirmenin videosu yol gösterici olarak kabul edildiğinde, düzenleme modülü üç boyutlu karakterin vücut hareketlerini ve yüz mimiklerini yeniden üretebilmek için çevirmenin tüm kemiklerinin pozisyonunu ve rotasyonunu hesaplamak zorundadır. Bu hareketler ve mimikler işaret dilinde bir cümle yaratmak için sonradan birleştiriliyor ve bu şekilde farklı görsel karakterler yoluyla diğer cümlelerde yeniden kullanılabiliyorlar. 
Projenin bir diğer avantajlarından biri de; hava alanları, istasyonlar, okullar, iş ve işçi bulma ofislerinde veya turizm alanında kullanılan bilgi ekranlarından paylaşılanların işitme engelliler tarafından da anlaşılır olmasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca televizyon kanalları, sinemalar ve internet siteleri için de çeviri hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmetler sayesinde işaret dilini de öğrenmek mümkündür. Yazı için tık tık.

2) TÜBİTAK'tan destek alan projenin hayata geçmesiyle işitme engelliler akıllı telefonlarda ve televizyonlarda bu sistemi kullanabilecek. ODTÜ Teknokent'te bulunan Panteon Oyun tarafından geliştirilen uygulamayla işitme engellilerin iletişim problemi de büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. Eylül ayında tamamlanması planlanan projeyle yazılı bir metin, animasyon görüntüsü olarak işaret diline çevriliyor. İşitme engelliler böylece geliştirilen teknolojiyle işaret dilinin kullanılmadığı alanlarda da iletişim kurma imkanına sahip olacak. 
İşitme engelli bireylere gönderilen kısa mesajlar da proje sayesinde animasyon olarak işaret diline dönüşecek. Panteon Oyun Genel Müdürü Ufuk Şahin " Türkiye'de 3 milyona yakın işitme engelli var. Bu engellilerin büyük kısmı da malesef okuma yazma bilmiyor. İşitme engelli bireylerin iletişim problemini ortadan kaldıracak söz konusu projeye 1.5 sene önce başladık. Bugünlerde TÜBİTAK'la birlikte projeyi geliştirmekle uğraşıyoruz." demiştir. Yazının orjinali için tık tık.

3) Sessizliğin sesi olmak için işitme engellilere özel kanal açıldı. ismi sessiztv. İncelemek için tık tık.

4) İnteraktif işaret dili eğitmeni geliştirildi. Bu sistem;

  • işaret dilini tanıyor ve öğretiyor.
  • ana dili işaret dili olan kişilerden toplanmış bir işaret veritabanı kullanılarak yeni üretilen bir işaretin başarımı ölçülebiliyor.
  • sadece bir webcam yardımıyla kullanılabiliyor.
  • kişilerin pratik yapmasına ve işaretleri ne kadar doğru yaptıklarını ölçmelerine olanak tanıyor.
     İncelemek için tık tık.
5) İşaret dili videolarından ayrık işaret çıkarımı yapılabiliyor. Geliştirilen sistem ile; 

  • konuşma ve işaret dili içeren videolarda aynı işaretin farklı zamanlarda yapılmış örnekleri tespit edilebiliyor.
  • işaret dili sözlüğü veya işaret dili eğitimi veren otomatik bir sistem oluşturulabiliyor.
   İncelemek için tık tık.

Bir gün sizin veya sevdiklerinizin işitme engelli olmayacağını garanti edemiyorsanız işaret dilini öğrenmelisiniz...



0 yorum:

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea