31 Ekim 2013 Perşembe

folik asit

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Perşembe, Ekim 31, 2013
Biraz sağlık...

Folik asit, B grubu vitaminlerin bir türüdür. Yapraklı yeşil sebzelerde, karaciğer, böbrek gibi sakatatlarda, yumurtada, zarı alınmamış tahıllarda, ceviz-badem-fındık-fıstık gibi kuru yemişlerde, kuru fasulye ve mercimekte, nanede, ıspanak ve yoncada bulunur. Her yetişkinin günlük 400 mikrogram folik asite ihtiyacı vardır. Gebe ve emziren bayanlarda ise bu miktar 400-800 mikrogramdır.

                                                                              kaynak: wikipedia.org
GıdaSerbest (mg)Toplam (mg)
alabalık-750
fıstık-280
piliç eti-250
ıspanak170200
maydanoz-170
karaciğer-140
brokoli-111
lahana-100
böbrek6080
esmer ekmek1550
beyaz ekmek830
portakal1324
marul2020
muz1020
yumurta1020
sığır eti47
elma / üzüm36
koyun / tavuk eti36
pişmiş yumurta25
Yandaki tabloda bazı besinlerin içerdiği folik asit miktarları verilmiştir. Bu tabloya bakarak, diyetinizde yer alan besinlerin günlük folik asit ihtiyacınızı karşılamaya yetip yetmediğine karar verebilirsiniz. İhtiyacınız kadar folik asit almıyorsanız eksiğinizi folik asit tabletleri alarak giderebilirsiniz. Eczaneden folbiol, folic plus ya da aynı işlevi gören bir tablet alabilirsiniz.

Gelelim bu yazıda neden bu kadar ısrarla folik asitten bahsettiğime. Bloglarda çok sayıda "anne" ve "anne adayı" var. Blog yazılarının çoğunu da kadınlar okuduğuna göre, "bilen de vardır bilmeyen de" diye düşünerek biraz bilgilendirmek istedim.

Hamilelik öncesinde bir anne adayının folik asit kullanmaya başlaması gerekir. Bu süre çoğu doktora göre hamile kalmadan en az 3 ay öncedir. 2-3 ay kadar günde 400 mikrogram folik asit almış bir kadın hamile kalmaya hazır sayılabilir. Ayrıca hamile kaldıktan sonra da 2-3 kadar kullanıma devam edilmelidir.                                                                                                                       
Peki hamilelik öncesinde ve hamileiğin ilk aylarında buna dikkat edilmezse ne olur? Nöral tüp defekti problemi nedeniyle bebek erken dönemde kaybedilebilir. Düşük nedeniyle gebeliğin sonlanma ihtimali artar. Ayrıca folik asit eksikliği bebeklerde spina bifida hastalığına yakalanma oranını ciddi ölçüde artırır. Hamileliğin ilk 3 ayında bebeğin beyin ve omuriliği ile birlikte tüm merkezi sinir sistemi gelişimini tamamlar. Spina bifida ise omurgada açıklık oluşması, bebeğin vücudunda deformasyon oluşması ve sinir sisteminin hasar görmesidir. Spina bifidalı bir bebek doğumdan hemen sonra ya da doğduktan kısa bir süre sonra ölebilir. 
Yukarıda saydığım olumsuzlukların hiçbirini yaşamak istemeyiz. Gerçekleşme ihtimalini azaltmak tamamen anne adaylarının elinde. Beslenmemizde yeteri kadar folik asit almaya dikkat ederek, yetersiz kaldığı durumlarda da tablet alarak bu ihtimali azaltabiliriz. Tabi her şeyin azı karar, çoğu zarardır. Folik asitin de fazlası kansere yakalanma riski oluşturuyor. O nedenle yeteri kadar almaya özen göstermekte fayda var.

Konuyla ilgili bazı yazılar oradaburadaşuradaaradaderedenerede :)))



0 yorum:

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea