20 Eylül 2013 Cuma

İstanbul trafiğinden kurtulmak, car pooling yapmak isteyen buyursun gelsin

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Cuma, Eylül 20, 2013
İstanbul'da yaşamasam da ara ara uğradığımda içimi daraltan trafikten muzdarip İstanbullulara bu yazı ile bir faydam olacaksa ne mutlu bana...
Geçen gün spor salonunda spor yaparken önümdeki televizyonda gördüm bu ismi: yolyola.com. İsmi ilginç gelince taktım kulaklığı kulağıma bir yandan koşup bir yandan da izledim. 

Amerika'da bazı eyaletlerde yaygın olan, aynı yöne giden ama birbirini tanımayan insanların bir nevi otostop yöntemi ile birlikte seyahat etmesi yöntemine Car Pooling denir. Bu yöntemi seçen bir yolcu, kendisiyle aynı yöne giden bir araca biner ve yolculuk yapar. Ücreti paylaşırlar. Böylelikle kişiler zamandan tasarruf sağlar ve trafikte uzun süre beklemek zorunda kalmaz. Hatta yolda bir şerit car pooling yapanlara açıktır ve bu araçlar bu şeridi kullanabilirken diğer araçlar kullanamaz. 
Türkiye'ye bu yöntemi getiren firma ise Yolyola olmuş. İnternet üzerinden üye olabileceğiniz bu sistemde siz Yolcu ya da Sürücü olarak listeye ekleniyorsunuz. Evinizin ve iş yerinizin/okulunuzun adres bilgilerini sisteme giriyorsunuz. Sistem sizinle aynı  güzergahı kullanan sürücüleri/yolcuları size gösteriyor. Bu kişilerin profillerini inceleyebiliyorsunuz. Seçtiğiniz sürücü/yolcu ile sistem üzerinden iletişime geçip başlıyorsunuz yolculuğa. 
Otomobiliniz varsa siz yanınıza yolcu alabilirsiniz. Bu kişi/kişiler size yolculuk bedeli ödeyeceklerinden siz yakıt masrafından kurtulurken onlar da toplu taşıma araçlarında sıkışmaktan, ayakta yolculuk yapmaktan, kuyruk beklemekten kurtuluyorlar.
Otomobiliniz yoksa siz başkasının aracına yolcu olarak dahil oluyorsunuz. Böylece her gün araç beklemekten, minibüs-otobüs-metrobüs-tramvay peşinde koşmaktan kurtuluyorsunuz.
İstanbul trafiğinin en büyük sorunu tek başına yolculuk yapan sürücüler. Neredeyse her araçta bir kişi var. Bu da trafikte pek çok araç olmasına, park yeri sorununa, karbon salınımı ile birlikte hava kirliliği ve küresel ısınmaya, zaman ve para kaybına neden oluyor. Tüm bunlardan kurtulmak için şahsi araçlarınızda 2-3-4 kişi seyahat etmenizi öneririm. Ayrıca sistemden ne kadar çok yararlanırsanız o kadar çok Ekopuan biriktirir, anlaşmalı markalarda indirim alabilirsiniz. 

Bu sistemi kullananlar:
-Yıllardır aynı semtte oturuyormuşuz ama yeni tanıştık. Bir de üstüne arkadaş olduk :)
-Her gün aynı yolu yalnız gitmektense biriyle sohbet ede ede gitmek daha eğlenceli.
-Aracımı 2 kişi ile paylaşıyorum, böylece yakıt masraflarım 2/3 oranında azaldı.
şeklinde yorumlar yapmışlar.

Sisteme dahil olmak ve daha detaylı bilgi almak için Facebook sayfasına, internet adresine ve blog sayfasına bakabilirsiniz. 

Valla fikir şahane. Yaygınlaşırsa ve aktif olarak kullanılmaya başlanırsa İstanbul trafiğinin ferahlayacağına hiç şüphem yok. 
:)))))

2 yorum:

Nesrin dedi ki...

Bence her ile lazım. Ankara'nın da Istanbul'dan farkı kalmadı. ..

Bestesiyleannesi dedi ki...

Kesinlikle... Trafiğin can sıkmadığı yer kalmadı artık.

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea