Geçen yıl yaz aylarının başında evlenmiş bir yeni gelin olarak bu post bana uymamış gibi görünebilir. Ama aslında düğünü yeni atlatmış biri olduğumdan tam da benim uzmanlık alanım sayılır. Dün akşam Badi ile çok sevdiğimiz arkadaşlarınız Mimi ile Toto'nun düğününe gidince aklıma kendi düğünümüz geldi. Bu nedenle, evlilik hazırlıkları yapan çiftlere, düğün mevsiminin başındayken yazdığım bu yazı ile birkaç küçük tavsiyede bulunmak istedim. Bu yollardan yakın zamanda geçmiş birinin önerileri işinize yarayacaktır.
1) Not defteri edinin. Zira "alınacaklar" ve "yapılacaklar" olarak iki uzun listeniz ve aklına geldiğinde not etmek üzere yanınızda taşımanız gereken bir not defteriniz olmalı.
2) Kadın ve erkek iki ayrı liste yapmalı. Böylelikle herkes düğün ile ilgili hayallerini kağıda dökmüş olur. Sonra oturur bunların kesişim kümesini oluşturur, ikinizin de hoşuna gidecek bir düğün planlarsınız.
3) Panik yapmayın (ben yaptım siz yapmayın tavsiyesidir bu:) ). Rahat olun. Her zaman işler yetişir.
4) İlk işiniz düğün mekanını ayarlamak olsun çünkü mekan bulamazsanız düğünle ilgili diğer tüm planlar yalan olur. Erken erken karar verip istediğiniz mekanı istediğiniz ay ve günde rezerve etmelisiniz.
5) Mekan seçildikten sonraki en önemli iş gelinlik seçimidir. Ortalama olarak bir gelinlik 2-4 ayda dikilir. Modeli beğenmeniz 1-2 hafta, dikimi de en az 3 ay desek, yine her halükarda size 4 ay lazım. Diktirmeye gerek yok hazır alırım derseniz hayal ettiğiniz gibi bir gelinlik bulamama ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.
6) "E gelinlik tamam, peki ya damatlık?" dediğinizi duyar gibiyim. Onu dert etmeyin, 1 günde alınıyor:)
7) "Nikahınız düğünde mi kıyılacak, yoksa önce mi?" buna karar vermelisiniz. Ama her iki ihtimal için de erkenden nikah dairesine gidip sağlık raporu, nüfus kayıt örneği gibi evrakları tamamlayıp düğünün yapılacağı tarihe göre nikah günü alın.
8) Not defterinize her gün aklınıza geldikçe davetli listesine yazılacak insanlar ekleyin. Son dakikaya bırakırsanız mutlaka birilerini unutursunuz. Yavaş yavaş listeyi oluşturun.
9) Gelinlik bitmeden saç modeli, çiçek, ayakkabı beğenmeyin. Gelinlik tasarladığınızdan farklı olursa sorun olabilir.
10) Düğün ile ilgili aklınıza gelen detayları not defterine not alın. Zaman azaldıkça yapılacak iş sayısı artar ve "şunu şöyle yaparım, bunu da böyle" dediğiniz şeyler aklınızdan uçar gider.
11) Mekanı sık sık ziyaret edin. Masa düzeni, ses sistemi, garsonların hizmeti, pasta, müzik gibi detayları inceleyin. Hatta düğününüzden önce o mekanda yapılan bir düğünü mutlaka izleyin.
12) Düğün detayları için öneriler:
- Damat için üzerinde A&B gibi baş harflarin yazılı olduğu kol düğmeleri ve
gömlek yakasına baş harf işlemesi.
- Mekanın duvarlarını gelin ve damadın geçmişte çekilmiş fotoğrafları ile
süslemek.
- Bol bol balon kullanmak.
- Anı defteri.
- Nikah şekeri yerine ÇEKÜL vakfından doğa dostu armağan: Sizin adınıza koru oluşturma. 70 fidanlık korunun bedeli 450 tl dir. Dostlarınıza davetiyede yazacağınız minik bir notla, onlara nikah şekeri dağıtmak yerine adınıza minik bir orman yarattığınızı bildirirsiniz olur biter.
13) Düğününüzün hayatınızın en güzel ve mutlu günü olduğunu, bu anı bir daha yaşayamayacağınızı unutmadan her saniyesinin tadını çıkarın. Hoplayın, zıplayın, şarkılar söyleyin, göbek atın. Alem ne der deyip sakın kendinizi kısıtlamayın. Ben 2 farklı şehirde 1 hafta arayla 2 düğün yapmış biri olarak 2 düğünümde de böyle yaptım. Ohhh, sefam olsun:)
Kabul, düğün yapmak zor ve zahmetli. Ama bir o kadar eğlenceli hale getirmek sizin elinizde.
0 yorum:
Yorum Gönder
Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...