28 Nisan 2012 Cumartesi

ilk insana dönüşmek

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Cumartesi, Nisan 28, 2012

ntvmsnbc okurken çok ilginç bir yazıya denk geldim. Yazının orijinali burada. Şöyle özetleyeyim:


Araştırmalara göre insanlar tehlike anında mağara adamına dönüşüyor ve tıpkı ataları gibi düşünüp ilkel kararlar  veriyor. Hatta sadece silah tutan bir el gördüklerinde bile, o elin sahibini olduğundan çok daha büyük ve güçlü kabul ediyorlar. Bu saptama, silah zoruyla yaptırılan pis işleri ve mafya olgusunu bir güzel açıklıyor. 

Antropolog Fessler, "Bireylere bakarak yaptığımız bu ölçümler sırasında her tür çatışma için geçerli olduğu gibi, sadece kişileri değil, ordular gibi büyük grupları da ilgilendiriyor.. Günümüzde en son teknoloji silahlara sahip ordularla savaşa gidenler var. Oysa karar verenlerin hala çok basit bir ölçekte değerlendirme yaptığını görüyoruz." diyor. Bu bölüm benim pek ilgimi çekti, zira "savaş" kavramının nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalışan biri olarak kafamda şimşekler çaktı:) Düşünsenize, bir millet  başka bir millete saldırıyor ve ortalık kan revan. İnsanlar ölüyor, yaralanıyor, sakat kalıyor ve birileri bundan haz alıyor. İlginçtir ki bunu ilkel güdülerle yapıyorlar. Alt etme, yenme, üstünlük kurma gibi...
Araştırmada şuna da değinilmiş: Toplumsal ve kültür alanında çok büyük ilerlemeler yapılmış olsa da, insanların ne için savaştığımız belli olmasa bile, daha çok karşılarındakinin gücü ve büyüklüğüne odaklandıkları anlaşıldı. 

Baksanıza ilk insandan farkımız yokmuş. Hanlar, hamamlar, tanklar, tüfekler, icatlar, teknoloji boşunaymış. İçimizde hep bir ilkel saklıymış... Bugün de bunu öğrenmiş olduk.



0 yorum:

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea