3 Kasım 2012 Cumartesi

kararmış muzlar

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Cumartesi, Kasım 03, 2012
Birkaç gündür sosyal paylaşım sitelerinde dolaşan bir fotoğraf var. Belki gördünüz, belki de fark etmediniz. 

İnternette bununla ilgili küçük çaplı bir araştırma yaptım ve aksi yönde bir yazıya rastlamadım. Yani "kararmış muzu yemeyin, zararlıdır" minvalinde demeç veren bir bilim insanının yazısını göremedim. 

Geçen yıl çok dedikodusu dönen bir "gazlı muz" olayı vardı, hatırlarsanız. Seralardan çiğ ve yeşil halde toplanan muzlar kamyonlara dolduruluyor, ardından kamyonun kasasındaki muzlara bitkilerin olgunlaşmasını sağlayan etilen hormonu veriliyor ve kamyon Antalya'dan İstanbul'a gelene kadar muzlar olgunlaşıp sararıyor. Doğada ise bitki etilen hormonunu kendi köklerinde, yapraklarında ve çiçeğinde üretir. Üretimi yavaş olur ve bitki yavaş yavaş olgunlaşır.

Gazlı muzu rahatlıkla tanıyabilirsiniz: Sert, yeşile yakın sarı, kabuğu yumuşamamış ve tadı kekremsidir. Halbuki doğal muz yumuşak, kabuğu koyu sarı, kabuğunun uç kısımları hafif kararmış, tadı şekerlidir. Üzerinde ne kadar siyah benek varsa, muz o kadar olgun demektir.

Şahsen ben pazardan / marketten yumuşak olmayan, taş gibi, kaya gibi sert muzu hayatta almam. Tadı tuzu olmayan, ağızda sası sası duran bir meyveyi evime sokmam. Muzlar yumuşak ve hafif siyahlaşmışsa daha çok severim. Demek ki doğru yapıyormuşum.

Aklıma gelmişken, muzlarınızı lütfen buzdolabında saklamayın. Az alın, oda sıcaklığında bekletin ve 2-3 gün içinde tüketin. Muz dayanıklı bir meyve değildir ve evde 1 hafta-10 gün beklememesi gerekir. Sıcaklık 12 derecenin altında ise muz hemen kararır, çünkü doğası gereği sıcağa alışıktır.

Gidiyim de şu mutfakta tek kalan hafif kararmış muzumu mideye indireyim..:) 

2 yorum:

NarÇelen dedi ki...

hadi yaa!
Ben de aksine bembeyaz lekesiz muzları seçerim yemek için :/

Bestesiyleannesi dedi ki...

demek ki neymiş, bundan sonra pazara gittiğimizde kapkara muzlar kapış kapış gidecek,lekesiz muzlar ortada kalacakmış:))

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea