29 Ekim 2012 Pazartesi

renk körü müsünüz?

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Pazartesi, Ekim 29, 2012

Okuldayım, dersimiz Fen ve Teknoloji.
Çocuklara renk körlüğünü anlatıyorum. Şöyle bir hastalıktır, böyle bir hastalıktır.. 

Ben: Önümüzdeki kitapta renk körü olup olmadığımızı anlamaya yarayan test kartlarının resmi var. Bu kartlar sayesinde göz doktorları bir insanın renk körü olup olmadığını tespit edebilir. O kartlara baktığınızda eğer yuvarlağın içinde rakam görüyorsanız renk körü değilsiniz demektir.
Öğrenci: Hangi rakam öğretmenim!!!
Ben: Gerçekten yuvarlağın içinde rakam görmüyor musun yoksa gırgırına mı söyledin?
Öğrenci: Yoo, ben rakam falan göremiyorum...


Ardından öğrencimi yanıma çağırdım ve kitapta olmayan ama benim elimdeki kaynakta resmi olan tüm kartları gösterdim. Tek tek sordum evet mi hayır mı diye. Öğrencim tüm kartlarda aynı yanıtı verdi. "Rakam yok orada!"

Sonra ne mi oldu? Öğrencime göz doktoruna gitme ödevi verdim. Yarın okula dönünce de annesi ile görüşüyorum. O sınıftan çıktım, diğer sınıfa girdim. Aynı konuyu işliyoruz. Orada da renk kartlarını gösterdim ve sordum, "Rakam göremeyen var mı?" diye. 1 öğrencim ayağa kalktı ve "Ben rakam görmüyorum öğretmenim." dedi. Böylelikle renk körü öğrenci sayım 2 ye çıktı. İkisi de erkek öğrenciydi. Zaten bu kalıtsal hastalık daha çok erkeklerde görülür. Diğer sınıflarda yapamadım testi. Bayram dönüşü onlara da sorarım. En azından göz doktoruna uğrasınlar, hastalık hakkında detaylı bilgi alsınlar. Ben anlattım tabi ama nihayetinde tıp hekimi değilim.

Yukarıda gördüğünüz levhalar Ishihara Testi'ne ait. Bu test, göz doktorlarının en sık kullandığı testtir. Renk körlüğü şüphesi olan kişi hekime başvurduğunda bu kartları teker teker gösterirler ve içinde yazan rakamı/harfi okumasını isterler. En yaygın görülen renk körlüğü türü kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Bu kişiler yan yana gelen kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemez, birbirine karıştırırlar. Renk körlüğü kalıtsal bir hastalık olduğundan tedavisi yoktur. Kişi renk körü olarak doğar ve yaşamını o şekilde sürdürür. Ancak, özel olarak üretilen gözlüklerden takarak düzgün görebilir. Aileden gelen miras genlerle aktarılır. Mutlaka atalarda renk körü ya da taşıyıcısı vardır. Bu nedenle testi aile bireylerinin tamamına uygulamak en mantıklısıdır.
Yukarıda gördüğünüz kartta protanop, döteranop ve tritanop kavramları geçiyor. Bu şu anlama gelir: Renkli görmemizi sağlayan göz hücrelerimizden kırmızı kon hücreler eksik ise kişi protanop, yeşil kon hücreler eksik ise döteranop, mavi hücreler eksik ise  tritanop olarak adlandırılır. Normal vision yazan karta baktıklarında protanop, döteranop ve tritanop kişilerin nasıl gördüğünü anlamak için üst sıradaki ve alt sıradaki 2-3-4. resimlere bakabilirsiniz.
Ders fen olduğundan kalıtsal hastalıkları çocuklara öğretmem gerekiyor. Bazen böyle ilginç olaylar geliyor işte başımıza. Yapışık kulak memesi olanları, dil yuvarlayamayanları, 6 parmaklı olanları, hatta yarık damak hastalığı olanları tespit ettiğim bile oldu. 
Şimdi siz de 1,2 ve 5. resimdeki kartlara bakın ve içinde rakam görüp göremediğinizi kontrol edin lütfen. Ayrıca en kısa zamanda çocuklarınıza ve ailenizdeki diğer bireylere bu  basit testi uygulayın. Böylelikle kendi kendinize ilk teşhisi koyabilirsiniz: sağlıklı ya da renk körü. Eğer rakamları/harfleri göremiyorsanız, en kısa zamanda göz doktoruna uğrayın.

Not: Ben rakamları görebiliyorum:)

16 yorum:

Nesrin dedi ki...

Ben hepsini görebiliyorum öğretmenim:)

Bestesiyleannesi dedi ki...

ne mutlu size:)
ama yine de evdekilere de uygulayın derim ben..

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

bende hepsini görenlerdenim ama çok faydali bir bilgi olmuş teşekkür ederiz
hayırlı akşamlar

Oylesine Biri dedi ki...

ben protanope yazan ı göremiyorum yahu:) renk körü müyüm yani şimdi!

Bestesiyleannesi dedi ki...

okulda öğrencilerim arasında renk körü olanları fark edince acaba blog okuyucularım bu testten haberdar mı diye düşündüm. faydalı olabildiyse ne mutlu..

Bestesiyleannesi dedi ki...

eğer üstten 1 ve 2. resimdeki rakamları, 5. resimdeki harfleri görebiliyorsanız renk körü değilsiniz demektir.
4. resimde able-bodied yazan resimde yuvarlağın içinde 2 rakamı var. protanop kişiler sol alt köşede bulunan kutudaki gibi görüyor. sağlıklı insanlar ise sol üst köşede bulunan kutudaki gibi.
sanırım renk körü değilsiniz:)

EBRUCA RENKLER dedi ki...

Bende fen ve teknoloji dersi öğrt.benimde ders sayesinde öğrencilerimden bu hastalığı olanları keşfetmişliğim var.Bende yeni blog sahibesiyim bloğuma beklerim.ebrucarenkler.blogspot.com

Bestesiyleannesi dedi ki...

burada zümremle karşılaştığıma pek sevindim:)
çok ilginç olmuyor mu sizce de? her yıl 8. sınıflarda ders işlerken şunun kulak memesi yapışık, şunda hemofili var,... diyerek tüm sınıfta sağlık taraması yapıyoruz resmen:)
en kısa zamanda blogunuzu baştan sona keşfe çıkıyorum.
sevgiler

Magic and Dust dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Bestesiyleannesi dedi ki...

o zaman tebrikler, renk körü değilsiniiiiizzz:)
ben de göremiyorum onları, ama zaten onların içinde rakam da yok. o resimler protanop ve döteranop kişilerin nasıl gördüğünü göstermeye çalışıyor.

Magic and Dust dedi ki...

Şimdi anladım, teşekkür ederim. Bir sorun olmadığına sevindim :D

Bestesiyleannesi dedi ki...

ben de sizin adınıza sevindim:)

OnurluAdam dedi ki...

ben protane yim herhalde bide döteranop işte iki sinide annnem babam ve ben okuyamıyoruz ama kardeşim okuyor :)

Bestesiyleannesi dedi ki...

Test etmek için ilk resimdeki rakamlara ve son resimdeki "green" yazısına bakın, eğer okuyabiliyorsanız sorun yok demektir.
Altında protanop ve döteranop yazan resimler ise o kişilerin gözünden nasıl gözüktüğünü gösteriyor.
Birinci ve sonuncu resimde sorunsuz görebiliyorsunuzdur umarım...

Adsız dedi ki...

mavi ve yeşil rakamları anladımda neden bazılarını rakamsız koydunuz

Bestesiyleannesi dedi ki...

en alttaki green yazısını kastediyorsunuz sanırım
orada da kelimeyi görebilme ve okuyabilme test ediliyor
rakam veya yazı, aslında fark etmiyor
önemli olan içindekini okuyup okuyamamanız

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea