4 Ocak 2014 Cumartesi

mamografi korkusuna son - tomosonografi

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Cumartesi, Ocak 04, 2014
Kadınların korkulu rüyası mamografiye sonunda acısız bir alternatif bulmuşlar. Yaşasın :)))



Geçen akşam haberlerde izledim. Yeni bir yöntem sayesinde yıllardır kadınların korkulu rüyası olan mamografi çektirme derdinden sonunda kurtulduk sanırım bayanlar.
 
Meme kanserine yakalanma yaşının 18'e indiği bir yüzyılda yaşıyorsak sık sık elle ve doktor kontrolünde muayene olmak zorundayız demektir. E bu muayene yöntemi mamografi gibi çok acılı ve sancılı ise kadınlar muayeneden kaçmak için ellerinden geleni yaparlar. Memenin iki metal plaka arasında sıkıştırılmasını düşünmek bile tüylerimizi diken diken etmeye yeter de artar bile. Üstelik mamografi 40 yaşın altındaki kadınlara uygulanmayan bir yöntem. Yani siz 20li 30lu yaşlarınızda ancak elle muayene olabilirsiniz. Doktorunuz bir kitlenin varlığından şüphelenirse sizi mamografiye yönlendirir. Hal böyle olunca meme muayenesi çok sıkıntılı bir duruma dönüşüyor.

Tomosonografi adı verilen yöntemde ise hasta kesinlikle acı hissetmiyormuş. Sedyenin üzerine yüzükoyun yatıyorsunuz. Sedyede bulunan ultrason cihazına benzer işlev gören cihaz siz yatarken tarama ve çekim yapıyor. Çekim bittikten sonra kalKıyorsunuz ve doktorunuzdan sonuçları alıyorsunuz. İşte bu kadar basit: yat - kalk :)
 
Bugüne kadar bunu keşfetmemiş olmaları bile büyük hataydı bence. Onca kadını son derece acılı bir yönteme mecbur bıraktı hain tıp dünyası! Neyse ki  artık tomosonografi var.
 
Şimdilik sadece 1-2 hastanede olan bu cihaz umarım ışık hızıyla her ile yayılır. Ben de araştırmalara başladım. İlk fırsatta en yakın hastanede bu testi yaptırmayı düşünüyorum.  Seans ücreti 100TL imiş. Unutmayın 40 yaş altı en az yılda 1 kez, 40 yaş üstü ise yılda 2 kez meme muayenesi olmalı. Çünkü hastalık çok hızlı yayılıyor.  
 
 

2 yorum:

SMİLENA dedi ki...

Maalesef yüz tl değil 1000 tl ve sadece sanırım istanbulda tek bir yerde var,doktorumla bunu konuştuk ,inşallah yakında daha da çok yaygınlaşacak mammografi aslında çok acı veren bişey değil sadece doğru zamanda yaptırmak lazım o da regli sonrası ,öncesi göğüste şişlik olduğu için acıyor ama saniyeler sürdüğü için çabuk geçiyor ,ayrıca 40 yaş altında ultrason yapılıyor o da çok etkili bir yöntem milim milim göğüsün içi taranıyor süpheli bir durum varsa da mammografi öneriliyor

Bestesiyleannesi dedi ki...

Televizyonda haberlerde bir hastanede tomosonografinin nasıl çekildiğini göstermişlerdi ve oradaki doktor ücreti 100 TL demişti. Yanlış mı bilgi verdiler acaba? Şimdilik sadece İstanbul'da bir hastanede olduğunu okudum internette. Umarım en kısa zamanda yaygınlaşır ve hiçkimse mamografi çektirmek zorunda kalmaz :(

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea