20 Ocak 2014 Pazartesi

peki siz kaçıncı çocuksunuz?

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Pazartesi, Ocak 20, 2014


Bu aralar Mehmet Öz'e sarmış durumdayım. Bakın neler neler öğrendim...
Bir çocuğun ailede kaçıncı çocuk olarak dünyaya geldiği oldukça önemliymiş. İlk çocuk mu ortanca çocuk mu yoksa evin en küçüğü mü olduğunuz sizin hem kişiliğinizi ve ruhsal durumunuzu hem de gelecekteki sağlığınızı etkiliyormuş.


-İlk çocuksanız;

en hırslı, en iddialı ve en disiplinli çocuk sizsiniz. Tıp doktorluğu, mühendislik, hukuk ve işletme alanlarında çalışmak size uygun olacaktır. Yönetici vasfınız sayesinde bir şirketin yönetim kurulu başkanı koltuğuna oturursanız kimse buna şaşırmayacaktır. Aşırı faalsinizdir. Her zaman kanınızın son damlasına kadar sınırlarınızı zorlarsınız. Bunun yan etkisi olarak aşırı stresli ve mükemmeliyetçi yapınız ileride size yüksek tansiyon hastalığı ve kalp rahatsızlıkları olarak geri dönebilir. Ayrıca insülin alımının yüksek olmasına bağlı olarak şeker hastalığı riskiniz vardır. Son yapılan araştırmalar, ilk gebelikte annenin rahminde üretilen ve bebeği besleyen plesentanın yeteri kadar gelişemediğini ve bu durumun bebeğin gelişimini olumsuz etkilediğini göstermektedir. Beyonce, Hillary ve Bill Clinton, Mehmet Öz de sizin gibi en büyük çocuktur. 








- Ortanca çocuksanız;
size ailenin diplomatı ve arabulucusu demek yanlış olmayacaktır. Barışçıl bir yapınız vardır. İnsanlarla iletişiminiz çok iyidir ve iyi birer dinleyicisinizdir. Ailede huzuru sağlayan ve orta noktayı bulan kişi sizsiniz. Abilerden, ablalardan, anneden, babadan neler alacağınızı ve her biri ile nasıl iletişim kuracağınızı iyi bilirsiniz. Ancak büyük bir bunalım yaşama riskiniz her daim vardır. Çünkü kalabalıklar içinde kimliğini bulma ve "ben kimim" sorusuna yanıt verme sorunu sizi bekliyor olabilir. Bu arayış sürerken etrafınızdaki insanlarla iletişim kurmaya fazlaca odaklanırsanız kendinizi düşünme işini en sona bırakırsınız. Herkesi memnun etmeye çalışmak size acı getirebilir. Kronik yorgunluk ya da son moda deyimiyle tükenmişlik sendromuna yakalanma ihtimaliniz vardır. Öğretmenlik, sosyal hizmet uzmanlığı gibi meslekler tam size göredir. Prenses Diana, Bill Gates sizinle aynı kaderi paylaşan ünlülerdir. 

-En küçük çocuksanız;

ailenin en bireysel davranan, en özgürlükçü bireyi sizsiniz demektir. Şenşakrak ve eğlenceli, ilgi çekme konusunda doğuştan yeteneklisinizdir. Pek çok ünlü ve komedyen ailenin en küçük çocuğudur. Risk alma konusunda cesur olmanız, herkes tarafından bolca korunuyor olmanın size verdiği güvenden kaynaklanır. Kendinize duyduğunuz güven "hey, bana bakın" tavrınızın bir yansımasıdır. Yaratıcı ve sorunların üstesinden gelmede başarılısınızdır. Bu nedenle yaratıcılığa dayalı meslekler size cazip gelir. Gerçek bir baştan çıkarıcı olduğunuz söylenebilir. Sürekli olarak etrafınızda abileriniz ve ablalarınız olduğundan sağlık açısından sizi korurlar. Ancak bazı ailelerde abiler ve ablalar küçük çocuklar üzerinde hakimiyet kurar ve bu baskıcı rejim küçük çocuklarda travma sonrası stres bozukluğuna yol açar.


-Tek çocuksanız;
genelde anne ve babanızın yüksek beklentileriyle savaşmak zorunda kalırsınız. Ama aynı zamanda kendinize fazlaca güvenir ve kendinizi iyi ifade edersiniz. Hırs konusunda zirve yapmanız ilgi odağı olmanızdan kaynaklanır. Risk almak sizin için sıradan bir durumdur. Size büyümüş de küçülmüş demek haksızlık olmaz. Başkalarından çok şey bekler, eleştiriden nefret edersiniz. Mükemmeliyetçi bir yapınız vardır. Çoğu zaman aşırı başarılı olur ya da en azından çok başarılı olmak için çok efor sarf edersiniz. Diğer çocuklara göre daha zengin hayal gücünüz vardır. Bazı karakteristik özellikleriniz en büyük çocuklara benzerken bazı yanlarınız da en küçük çocuklara benzer. Ancak her durumda lider vasfına sahipsinizdir. Tek çocuk olmanın en kötü yanı ailedeki en şımartılan varlık olmanızın size obezite olarak geri dönme riskinin fazla olmasıdır. Çünkü tüm yetişkinler size sevgisini göstermek için yarışır ve bu yarışta sevgisini en çok gösteren çoğu zaman size en güzel yiyecekleri sunandır. "Çok sevgi=çok yemek" denkleminden zarar gören pek çok tek çocuk vardır. Condoleezza Rice, Natalie Portman, Tiger Woods sizinle aynı durumda olan ünlülerdir. 
Çocuklar arasındaki yaş farkı da son derece önemli. Eğer kardeşler arasında 5 yaş ve daha fazla fark varsa bu durum ailede 2 tane tek çocuk havası yaratıyor. Bu da son derece mantıklıdır. Çünkü aynı anda aynı gelişim dönemlerini yaşamazlar, aynı anda okula gitmezler. Bir çocuk ilkokula giderken diğeri kundakta bir bebektir. 

Eğer birinci ve ikinci çocuğun cinsiyeti farklıysa (kız->erkek ya da erkek->kız) bu durumda ilk çocuk büyük çocuk gibi davranırken cinsiyeti farklı olan ikinci çocuk da büyük çocuk gibi davranır. Örneğin ilk çocuk erkek ikinci çocuk kız ise, erkek çocuk erkek cinsiyetindeki "büyük çocuk", kız çocuk da ilk doğan kız olduğu için kız cinsiyetindeki "büyük çocuk" gibi davranır. Yani sadece kaçıncı çocuk olduğunuz değil hangi cinsiyetteki kaçıncı çocuk olduğunuz da kaderinizi belirleyen bir etken. 

Mehmet Öz'ün sitesini incelemek için buraya, yazının orjinali için buraya tık tık. 






0 yorum:

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea