6 Temmuz 2013 Cumartesi

ne zaman yumurtluyoruz?

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Cumartesi, Temmuz 06, 2013
Kadınlar ne zaman yumurtlar? Bugünkü yazımızın teması bu.

Bir fen öğretmeni olarak bildiklerimi size basit bir dille aktarmak istedim. Efendim, bebek sahibi olmayı düşünen insanlar için yumurtlama dönemi oldukça önemlidir. Çünkü yumurtlama dönemini yakalarsanız bebek sahibi olma şansınızı artırırsınız.

Bunu öğrenebilmek için menstrual siklusunuzu yani adet döngünüzü iyi takip etmeniz gerekir. Her ay ayın kaçında regl olduğunuzu ve yine ayın kaçında sonlandığını bir yere not etmelisiniz. Buna "takvim tutma" denir. Bunu alışkanlık haline getirdiyseniz işimiz kolaydır. En az 5-6 ay bu şekilde tarihleri not aldıktan sonra kaç günde bir regl olduğunuzu tespit etmelisiniz. Örneğin bir kadının son 4 ayda kaydettiği tarihler aşağıdaki gibidir:

                                                  10 Mayıs - 15 Mayıs
                                                8 Haziran - 13 Haziran
                                               6 Temmuz - 11 Temmuz
                                                 4 Ağustos - 9 Ağustos

Bu durumda bu kadının arka arkaya regl başlangıç tarihleri arasında yaklaşık olarak 28 gün var demektir. Yani 28 günde bir regl olmaktadır. Bu sayıdan 14 rakamını çıkararak başlangıç tarihinden itibaren kaçıncı gün yumurtlayacağınızı bulabilirsiniz. Şimdi Eylül ayında tahminen ne zaman yumurtlayacağını bulalım:
                                                    
                                                           28-14=14
                                                      2 Eylül - 7 Eylül (baş. ve bitiş tarihleri)
                                                            2+14=16
Muhtemelen 16 Eylül'de yumurtlama gerçekleşecektir. Ancak garantiye alma açısından +3, -3 günler de hesaba katılmalıdır. Yani 13 Eylül - 19 Eylül arası çocuk sahibi olma olasılığı oldukça yüksek.

30 günde bir regl oluyorsanız başlangıç tarihinden itibaren 30-14=16. gün, 24 günde bir regl oluyorsanız 24-14=10. gün yumurtlayacaksınız demektir. 

Gerçi günümüzde akıllı telefonların aplikasyonları var ve siz regl başlangıç - bitiş tarihlerinizi yazdığınızda o sizin için yumurtlama döneminizi hesaplıyor. Hatta alarmını kurarsanız haber bile veriyor. Ama yine de ben bu telefonlara sahip olmayıp kendi hesaplayacak olanlar için açıklamak istedim.

Şunu da eklemem gerek: Yumurtlama pek çok koşula bağlıdır. Sağlık durumunuz, kullandığınız ilaçlar, stres düzeyiniz, mevsim, sıcaklık, ... O nedenle bu hesaplar düzenli adet döngüsü olan insanlarda tutar. Düzensiz bir döngünüz varsa o zaman işinizi şansa bırakacaksınız demektir. 


2 yorum:

NarÇelen dedi ki...

ne yazık ki gayet düzensiz bir hormonal yapım var.
neyse, zaten henüz babasıyla tanışamadım miniğimin :(

Bestesiyleannesi dedi ki...

:)))

Son cümleye bayıldım.

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea