8 Temmuz 2013 Pazartesi

balmumu heykel müzesi

Gönderen Bestesiyleannesi zaman: Pazartesi, Temmuz 08, 2013
Eskişehir'de 19 Mayıs 2013 tarihinde açılışı yapılan Balmumu Heykel Müzesi'ni tanıtmak istiyorum size.
Eskişehir'in Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN'dir. İsmini mutlaka bir televizyon kanalında ya da haberlerde duymuşsunuzdur. Pek çok ilin belediye başkanını kimse tanımazken bizim başkanı neredeyse herkes tanır. Bunun en önemli sebebi şehri baştan sona değiştirerek turizme açık hale getirmesidir. Öyle ki denizi ve doğal güzellikleri olmayan bu çorak İç Anadolu kentine her yıl yüzbinlerce turist gelmektedir.
Tam olarak 6 yıl önce yerleştim buraya. İlk geldiğimde bana "Başkan'dan önce buraya gelseydin hayatta yerleşmeyi düşünmezdin. Çok kötüydü." dediklerini hatırlıyorum. 3 dönem boyunca belediye başkanlığı yaparak şehri baştan sona inşa etmiş. Son 6 yılda bile benim gözlerimin önünde şehir değişmeye ve gelişmeye devam etti. 
Başkan daha önce Anadolu Üniversitesi'nin rektörlüğünü de yapmış bir profesördür. En önemli özelliği ise resim ve heykele olan yeteneğidir. Öyle ki Anıtkabir'deki Atatürk'ün balmumu heykelini de bizzat kendisi yapmıştır. Aynı başkan Türkiye'nin ilk balmumu heykel müzesini de yine kendi elleriyle kurmuş, heykelleri yapmış ve hizmete açmıştır. 250 yıllık Madam Tussauds tarzı böyle bir müze Eskişehir'de açıldığı için ne kadar övünsek azdır. 

müzeye girebilmek için bu kuyruğun bitmesini bekledik :(
Müze ilk açıldığı günden beri hınca hınç dolu. Türkiye'nin her yerinden otobüsler dolusu insan turlarla gelip müzeyi ve diğer yerleri ziyaret ediyor. Ne zaman gitseniz önünde upuzun bir kuyruk var. Giriş ücreti ise oldukça uygun: Yetişkin 3TL, İndirimli 1,5 TL. Elde edilen gelirin tamamı da kız çocukları ve engelli çocukların eğitimine harcanıyor. Yani siz bir yandan müzeyi gezerken bir yandan da birilerinin yaşamını inşa etmiş olmanın huzurunu yaşıyorsunuz. 


Müzede siyasilere, sanatçılara, gazetecilere, yazarlara, sporculara ve tarihi kişilere ait toplam 160 adet heykel var. Zamanla bu sayı artacak. Yeni heykeller eklenerek müze daha zengin hale getirilecek. Kimler yok ki: 

Atatürk, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi, Makbule Hanım, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, İsmet İnönü, Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, IV. Murat, Aşık Veysel, Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Şener Şen, Kemal Sunal, Adile Naşit, Hulusi Kentmen, Barış Manço, İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Adnan Menderes, Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Hüsamettin Cindoruk, Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Nevra- Metin Serezli, Haldun Dormen, İlber Ortaylı, Göksel Arsoy, Cüneyt Arkın, Fazıl Say, Nazım Hikmet, Suna Kan, Genco Erkal, Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Mehmet Akif Ersoy, Mahatma Ghandi, Angela Merkel, Winston Churchill, Viladimir Putin, Barack Obama, Angelina Jolie, Brad Pitt, Mehmet Barlas, Albert Einstein, Aziz Nesin, Müjdat Gezen, Emin Çölaşan,... Daha yazamadığım pek çok kişinin heykeli var.
Bu heykelleri gezdikten sonra müzenin sonunda Yılmaz Büyükerşen'in kendi elleriyle yaptığı kendi heykelini görüyorsunuz.
Açılış gününe müzede heykelleri bulunan Haldun Dormen, Orhan Gencebay, Rahmi Koç, Orhan Gencebay, Göksel Arsoy, Nevra Serezli gibi isimler de katıldı ve heykellerinin yanında poz verdiler. Gerçeği ve heykeli yanyana olunca ortaya sevimli kareler çıkmış tabi :)

Eskişehir'e gelip müzeyi gezmek isterseniz adres ararken tarihi Odunpazarı Evleri'ni sormalısınız. Çok merkezi bir yerde olduğundan kolaylıkla bulabilirsiniz. Odunpazarı Evleri'nin bulunduğu bölgeye geldiğinizde de Cam Sanatları Müzesi'ni sorarsanız onun hemen yanında heykel müzesini göreceksiniz. 
ulaşmak isteyenler için şehrin krokisi
Müzeyi annem ve kardeşimle gezmiştik. O anda aklımdan "Benim böyle balmumu heykelim yapılsa nasıl olur acaba?" diye geçti. Biliyorum kulağa komik geliyor. Ama düşünsenize sizin bire bir kopyanız bir heykel olsa ve evde dursa. Fotoğraftan, kamera görüntüsünde daha gerçekçi değil mi? Gerçi bu dünyadan göçüp gittikten sonra arkamda kalanlar için ürkütücü de gelebilir. Karar veremedim şimdi yapılsın mı yapılmasın mı :)
Velhasıl biz müzeyi çok beğendik. Başkanın (ki burda ona başkan denmez, "Hoca" denir) eline, koluna, emeğine sağlık. Çok ter döktüğü her halinden belli olan bu işler için onu tebrik ederim. Ayrıca Türkiye'nin en sanat ve sanatçı dostu şehrinde yaşamak da göğsümü kabartıyor. Müze ile ilgili daha detaylı bilgi için tık tık.


7 yorum:

NarÇelen dedi ki...

dün eskişehirdeydim ve bu müzeyi gezdim.
Gerçekten harika bi iş çıkarmış Yılmaz Hoca.
Yolu düşen herkesin görmesi gerek..

Bestesiyleannesi dedi ki...

Aaaaa gerçekten mi :) Bilsem misafir eder, ben gezdirirdim sizi. Gönüllü rehberiniz olurdum.
Ben açıldığından beri sadece 1 kez gidebildim şimdiye kadar. Onda da aceleden hızlı hızlı gezdim, rahat rahat fotoğraf bile çekemedim. Ama en kısa zamanda tekrar gidip bol fotoğraf çekmeyi planlıyorum. Böylece bir kez daha 3TL ödemiş olurum ki bu da çocuklara bir kez daha katkım olacak demektir.
Bir dahaki sefere Eskişehir'de görüşürüz diyelim o zaman :)

NarÇelen dedi ki...

aa ben de bilsem gelmişken tanışmayı çok isterdim. 1 günlüğüne bir dilek gerçekleştirme için gelmiştik, paylaşacağım bunu blogumda.
müzenin geliri hangi çocuklara gidiyormuş, onu bilmiyorum?

Bestesiyleannesi dedi ki...

Müzenin internet sitesinde " kız çocukların ve engelli çocukların yararına" yazıyor.
Güzel bir amaç için gelmissiniz, cok hoş. Blogda anlatmanızi sabırla bekliyorum.

DOREMİ dedi ki...

Eskişehirli olarak onunla gurur duyuyoruz :)Sende çok güzel tanıtmışsın müzemizi...yine gelin bekleriz :)

Bestesiyleannesi dedi ki...

ben de yaşadığım bu şehre aşığım.
herkese övüyorum ve bu şehri gelip görmelerini söylüyorum.
ne mutlu bize :)

DOREMİ dedi ki...

evet ne mutlu ! :)

Yorum Gönder

Bir blogun en çok ihtiyaç duyduğu şey yorumdur. İşte tam da bu sebepten, aklına geleni yaz...

 

kırmızı kiraz Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea